TRACING CHANGES THROUGH A THOUSAND YEARS

 

 

VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

 

Q. 1. What is archaeology ?

Ans. The study of the remains of past is known as archaeology.

 

Q. 2. What is the meaning of term medieval ?

Ans. The term medieval means middle age. In historical context, it refers to the period which lies between ancient and modern period.

 

Q. 3. Who is cartographer ?

Ans. A person who makes maps is known as cartographer.

 

Q. 4. What was the term used for Indian subcontinent ?

Ans. Bharatvarsha or Hindustan.

 

Q. 5. Which countries comprised of India’s subcontinent ?

Ans. In ancient and medieval time the Indian subcontinent was comprise of six present countries, namely :

(i) Nepal (ii) India
(iii) Bangladesh (iv) Afghanistan
(v) Bhutan (vi) Pakistan.

 

Q. 6. What are chronicles ?

Ans. Written records of historical events as they have happened by official historigrapher are known as chronicles.

 

Q. 7. Define the following terms :
(i) Biographies (ii) Travelogue

Ans. (i) Accounts written on the life of a person by someone else is called a biographers.
(ii) Accounts written by travellers uniting a country are termed as travalogues.

 

Q. 8. What is a archive ?

Ans. It is a place where documents and manuscripts are stored. Today all central and state government have archives, where they stored their all old official records and transactions.

 

Q. 9. Define feudalism ?

Ans. Indian medieval social system was based on grant of land to farmers leading to emergence of a land owing class called landlords and landless labourers.

 

Q. 10. What does the term Mandrain denote ?

Ans. The term mandrain denotes the wealthy group of Chinese travellers.

 

Q. 11. What are inscriptions ?

Ans. The warding inscription a coin, medal, monument or a seal is known as inscription.

 

Q. 12. Who was Al-Beruni ?

Ans. Al-Beruni was a Muslim Scholar who came to India with Mahmud of Ghazni. His accounts gaves us valuable tips about Indian culture, philosophy and scientific achievements.

 

Q. 13. Why was the study of 1000 years (750 to 1750 A.D.) is a big task for historians ?

Ans. It is because a scale and variety of developments occurred over that period.

 

Q. 14. What new crops and beverage arrived in Indian sub-continent in this period ?

Ans. Corn, Chillies, Tea, Coffee and Potatoes.

 

Q. 15. Which group of people became important in this period ?

Ans. Rajputs the name derived from Rajputra, meaning the son of a king/ruler. Between 8th and 14th centuries it was applied more generally to a group of warriors who claimed Kshatriya caste status.

 

Q. 16. Define the patron ?

Ans. The patron used to describe an influential, wealthy individual who supports another person, an artist, a craft person, a learned man or a noble.

 

Q. 17. What is a manuscript ?

Ans. The hand written accounts of the contemporary even is called a manuscript.

 

Q. 18. What are the various types of sources that helps us to reconstruct history ?

Ans. (i) Literary source
(ii) Archeological sources

 

Q. 19. What are the major archaeological sources ?

Ans. The major archaeological sources are coin, painting, Artifacts etc.

 

Q. 20. Who was Herodotus ? What name he gives to Indian subcontinent ?

Ans. He was the father of history and gave ‘Indos’ name to Indian sub-continent.

 

Q. 21. What were the social evils prevalent during that period ?

Ans. Sati pratha, purdah system, caste system etc. were the major social evils prevalent during that period.

 

Q. 22. Who was kalhana ?

Ans. He was the writer of Rajatarangini, which was completed in 12th century. On this text he mention the history of Kashmir.

Q. 23. Which two languages emerged and developed during medieval period.

Ans. (i) Hindi (ii) Urdu

 

Q. 24. What do you know about the position of women during this period ?

Ans. (i) There were number of restriction on women.
(ii) There were to adhere the pardah system.

 

Q. 25. How were affairs of jatis regulated ?

Ans. The affairs of jatis were regulated through the Jati Panchayat.

 

Q. 26. What does the term pan-regional empire mean ?

Ans. It refers to an empire spanning over diverse region.

 

Q. 27. Who was considered a foreigner in the past ?

Ans. In medieval period any stranger who appeared say in given village someone was is not the part of that society, was considered as foreigner.

 

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

Q. 1. Into how many parts is medieval history normally divided ?

Ans. The time frame of medieval history is taken as one thousand years from app. From 750 to 1750, which is further divided into two parts.
(a) Early medieval period
(b) Later medieval period
The medieval history is strongly associated with Islamic influence and rule in India. It also witnessed the rise and tall of many religion dynasties.

 

Q. 2. Write a note on rule and regulation managed by Jati ?

Ans. (i) Jatis formed their own rules and regulation to manage their conducts.
(ii) The rule and regulation were enforced by an assembly of elders, describe in same areas as Jatis Panchayat.
(iii) Jati were also required to follow their rule and regulation of their village.

 

Q. 3. In what has the meaning of the term ‘Hindustan’ changed over centuries ?

Ans. The term ‘Hindustan’ was first ever used by Minhaj-i-siraj in 13th century. He used this term in political sense for lands that were the part of dominion of Delhi sultanate. In early 18th century Babur used the Hindustan to describe the geography the fauna and the culture of the inhabitants of the subcontinents. Amir Khusrau also used the word Hind while the idea of geographical and cultural entity life ‘India’ did exit the term Hindustan, did not carry the political and national meaning which we association with it today (Hindustan, the land of Hindu).

 

Q4. What are technological changes associated with this period ?

Ans. Technological changes associated with this period are :
(i) Use of Persian wheel for irrigation.
(ii) The use of spinning wheel was started for weaving clothes.
(iii) Use of tireauns was also begun in medieval period.

 

Q. 5. How the inscription are useful in writing history ?

Ans. Inscription are craved on stones, copper tablets, pillars, walls of temples and tombs gave us valuable information about the contemporary events. Such as date of historical events, land revenue collecting system and religious belief and hence are useful for us and helps in creating/writing history.

 

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

 

Q. 1. What were the major religious development during this period ?

Ans. The major religious development during this (medieval period) were :
(i) It was this period when major changes occurred in Hinduism, which includes the worship of new deities, the construction of new temples etc.
(ii) The bhakti movement also emerged during this period.
(iii) It was also the period when new religion appeared in the subcontinent.
(iv) Many ruler patronized Islam.

 

Q. 2. What are the key features of Medieval period ?

Ans. Feature of Medieval period :
(i) It lasted between 750 to 1750 for about the thousand years.
(ii) It is divided into two parts, early and later medieval period.
(iii) Many written sources of history are available to us.
(iv) Foreign culture also influenced India during this period.
(v) The ruler of Delhi sultanate and Mughal came from outside India and settle there.
(vi) Christians and Islam also rise during this period.